Kaalu jälgivatel inimestel aitab kaalutõusu vältida suurem kogus valku ja madal glükeemiline indeks, näitab uus suur uurimus. Uurimuses osalesid 938 inimest 8 Euroopa riigist madala kalorsusega kaalulangetusprogrammis. Need osalejad, kel õnnestus vähendada oma kehakaalu vähemalt 8%, loositi edasi järgima ühte viiest erinevast toitumismudelist. Need varieerusid valgusisalduse hulga ning glükeemilise indeksi suuruse poolest. Piiri, kui palju võib süüa, pandud ei olnud.
Grupis, kus inimesed võisid tarbida veidi valku ja palju süsivesikuid, tõusis kehakaal keskmiselt 1,67 kg võrreldes algse kaalulangusega. Nemad olid ka ainuke grupp, kelle hulgas märgati märkimisväärset kaalutõusu ning kust palju inimesi loobus jätkamast. Selles grupis, kes pidi sööma suuremas koguses valke, oli kaalutõus keskmiselt 0,93 kg väiksem kui grupil, kelle toidus oli valkude hulk väiksem. Kelle toidulaud pidi koosnema madala glükeemilise indeksiga toidust, nende kaalutõus oli 0,95 kilo väiksem kui kõrge glükeemilise indeksiga toidu sööjatel. Grupis, kes sõi madala glükeemilise indeksi ning kõrge valgusisaldusega toitu, oli ainuke grupp, kus katsealuste kaalulangus jätkus.
Tulemus pole päris ootamatu. Uuringu korraldajate arvates on suurema valgusisalduse ning madalama glükeemilise indeksiga toit ideaalne, kui soovitakse pärast kaalulangust vältida langetatud kilode tagasi tulemist. Uuringut esitleti New England Journal of Medicines leheküljel.
Allikas: www.aftonbladet.se