Sool: kas üksnes neljatäheline sõna? 01 Mai

Sool, kui maitseaine, on viimasel ajal maailmas palju kõneainet tekitanud. Kahjuks ei räägita soolast üldse hästi. Näiteks tarbivad ameeriklased päevas keskmiselt 3500 mg naatriumi (soola koostises on 40% naatriumi ja 60% kloriidi). See on aga normaalselt päevaratsioonist ligi kaks (1500-2300 mg) korda rohkem.

Ometigi on aga naatrium meie kehale mitmel viisil kasulik: reguleerib vererõhku ja vedeliku taset organismis, kontrollides teisigi kehafunktsioone. Kuid liiga sagedane restorani- ja valmistoitude söömine kasvatab meie organismis naatriumi taset, mis omakorda tingib kõrge vererõhu ja võib lõppeda südamerabandusega.

Aja jooksul võib naatriumi liigtarbimine tekitada puhitusest tõsisemaid tervisehädasid. Neerud võivad üleliigse naatriumi eritamisel hätta jääda, eriti juhul, kui me ei joo päevas piisavalt vedelikke. See võib lõppeda tursete ehk ödeemiga. Kõrge naatriumisisaldusega menüü, milles on vähe kaltsiumi (kaltsiumi sisaldavad piimatooted, puu-ja juurviljad, kala, aga ka mitmed toidulisandid), soodustab luude hõrenemist.

Hooajaline (jõulud, jaanid) soolaga liialdamine ei riku muidugi väga hullult tervist - ehkki omad mõjud võivad olla neilgi söömingutel. Ent südame tervise huvides on kasulik päevased naatriumikogused kontrolli all hoida. Muide, kõrge naatriumisisaldusega toidud on enamasti madala toitainesisaldusega ja/või kalori-, rasva-, suhkrurikkad.

Toiduainetetööstuste üldine soolavähendamine on muidugi pikaajaline protsess, kuid isiklikus plaanis võid sa naatriumi tarbimist piirata juba tänasest. Vältimist alusta siit:

Kui sööd tihti väljas või ostad valmistoitu koju kaasa, siis:

  • uuri järele, kui palju naatriumi su lemmiktoidud sisaldavad;
  • palu serveerida eine soolata;
  • eelista paneerimata ning friteerimata toite;
  • palu kastmed, garneeringud ja maitseained serveerida pearoast eraldi. Ära vala kastet toidule peale, vaid dipi.

Toidupoes:

  • loe pakendi infolehte;
  • soolapulki ja krõpse valides eelista madala naatriumisisaldusega tooteid;
  • külmutatud toite ostes vali paneerimata ning friteerimata tooted, mis ei sisalda rasvaseid kastmeid;
  • osta puu-ja juurvilju, kaun- ja teravilju, sest nende koostises on vähe naatriumi, aga palju vett, kiudaineid ja kaaliumi. Kiudained, vesi ja kaalium täidavad hästi kõhtu, kuid lisaväärtusena neutraliseerivad naatriumi negatiivseid efekte.

Kodus:

  • loputa liha või kala jooksva vee all - nii eemaldad üleliise naatriumi;
  • asenda sool toidulaual maitsetaimede või -ainetega, mis ei sisalda soola;
  • kui soovid ikkagi soola lisada, siis tee seda mõõdukalt ning raputa sool kõige lõpuks ehk valmis toidule;
  • asenda söögisool koššer soola või meresoolaga, mis sisaldavad vähem naatriumi.

Allikas: caloriecount.about.com

loe ja kommenteeri