Meie jaoks on juba harjumuseks kujunenud puu- ja juurviljade söömine kogu aasta vältel. Tore on leida poelettidelt arbuusi veebruaris või maasikaid novembris, kuid inimesed kipuvad unustama, et need on hooajatooted. Veel vähem teatakse iga konkreetse puuvilja küpsemisperioodi.
Toidumaailma kõige eksootilisemaks tooteks on hetkel kohalik toit. Toiduringide kasvav populaarsus näitab, et tarbijad hindavad lokaalsust üha kõrgemalt. Kohalik toit maitseb paremini, omab kõrgemat toiteväärtust ja selle valmistamisel on kahju keskkonnale väiksem. Värskelt korjatud puu- ja juurviljad on kõrgema toiteväärtuse tõttu loomulikult ka tervislikumad. Vähenenud transpordimahud aitavad omakorda keskkonda säästa. Maitseerinevus tuleneb aga tõigast, et erinevalt importkaubast, on kohalik puuvili tõepoolest värske. Toiduringide fännid tajuvad omakorda paremini hooaegade vaheldumist, mistõttu enne, kui mõni vili tüütuks muutub, on selle hooaeg juba möödas.
Kui sa tahad süüa tervislikke ja koduseid toite, siis eelista hooajakaupa. Selleks tuleb sul külastada turgu või tellida kaupa toiduringi kaudu, valmistades toitu kohalikust regioonist pärit toorainest. Seejuures võib puu- ja juurviljade kättesaadavus piirkonniti varieeruda, kuid siin on nimekiri kevadel valmivatest toodetest. Lisame ühtlasi mõned nipid, kuidas neid oma menüüsse lülitada.
Kevadised juurviljad
Artišokk – võrratu kevadine suupiste! Serveeri umbes tund aega keedetud artišokke koos küüslauguvõiga. Küpsetatud artišokk sobib ka pastakastmesse, pitsa või salati sisse.
Spargel – kuigi sparglit on võimalik supermarketis igal ajahetkel korvi pista, ei maitse miski paremini kui kevadine spargel. Lihtsa kõrvalroa saad sparglit grillides või hautades.
Porgand – sega seda maapähklivõiga ja saad kiire ning tervisliku suupiste. Tõelised gurmaanid võivad aga porgandid glasuuriga katta.
Lehtkapsas – leidub rohkelt kevadest sügiseni. Lehtkapsa tumerohelised lehed sisaldavad rikkalikult kaltsiumi.
Apteegitill ehk fenkol – sarnaneb oma sibulakujulise alumise osa poolest natuke selleriga. Haki väikesteks tükkideks ja pruunista koos küüslauguga oliiviõlis, kuni fenkol on pehme. Seejärel raputa peale värsket peterselli ja küpseta veel ühe minuti jagu.
Kevadine kartul – kuigi neid võib ka pudruks tampida, on kõige kasulikum varajast saaki hoopis praadida või keeta.
Rabarber – kõige tuntum ilmselt rabarberikoogi kaudu. Samas võib rabarberist valmistada ka suurepärast moosi või rabarberikisselli. Hoiduda tuleb mürgiste lehtede söömisest.
Spinat – lehtsalatiga segades saad võrratu salati, küüslauguga pruunistades aga maitsva kõrvalroa.
Kevadised puuviljad
Puuviljadega on lihtne – neid saab alati süüa ning nad maitsevad hästi. Kes soovib pisut rohkem eksperimenteerida, see võib valmistada smuutisid, puuviljaveini või pannkooke puuviljadega.
Aprikoos – need isuäratavad ja delikaatsed puuviljad on maitsvad nii värskena, kastmes kui grillituna. Kiirusta, sest nende hooaeg on lühike!
Maasikad – maasikakook, maasikasmuuti, maasikavaht... võimalusi on lõputult.
Avokaado – need on suurepärased tervisliku küllastumata rasva allikad, kuid paljud inimesed ei oska neist teha midagi muud kui guacamole’t. Avokaadoviilud sobivad suurepäraselt võileivale või salatisse. Avokaado ei säili kaua, mistõttu tuleb nad kiirelt ära kasutada.
Kevadised maitseained
Kes on elus kasvõi korra kokanud, see ilmselt teab, et maitseained annavad toidule viimase lihvi. Siit mõned kevadhooaja vürtsid: murulauk, koriander, till, piparmünt, oregano, petersell, salvei, rosmariin.
Kui sinu sahver pole juba täidetud kõige maitsvama ja toiteaineterikkama toorainega, siis külasta ruttu lähimat kohalikku turgu, et tunda kevade maitset.
Allikas: sparkpeople.com