Sageli on paljude ülekaalu põhjuseks pidev näksimine. See, kelle kõht on söögikordade vahel täis, magusa järele nii palju isu ei tunnegi. Mõned soovitused, kuidas tekitada ja säilitada täiskõhutunne pikaks ajaks:
-
Söö aeglaselt: Olen mõtetega toidu juures. Tunne selle maitset, näri korralikult ning proovi vältida muuga tegelemist, siis suudab keha paremini täiskõhutunde ära tunda.
-
Söö päeval: on uuringuid, mis tõendavad, et õhtul on täiskõhusignaali tekkimine halvem. Söö hommikusööki: Hommikusöögi sööjad on harvem ülekaalulised võrreldes nendega, kes hommikusöögi vahele jätavad
-
Söö madala energiatihendusega toitu: Kiudaineterikas, madala energiatihendusega toit nagu näiteks köögiviljad, täidavad kalori kohta kõhtu paremini kui energiarikas toit, mis sisaldab näiteks palju suhkrut.
-
Vali rohkem närimist nõudev toit: toores porgand on näiteks parem kui keedetud just seepärast, et nõuab rohkem närimist. Toores puuvili täidab paremini kõhtu kui puuviljapüree ning suurte terade-seemnetega leib tekitab paremini täiskõhutunde kui peenest jahust valmistatud.
-
Söö maitserikast toitu: Maitserikas toit võib aidata meil vähemaga leppida. Heaks näiteks on tume shokolaad, mida ei suuda tavaliselt sama palju süüa kui heledat shokolaadi.
-
Söö sooja toitu: Soe toit täidab paremini kõhtu kui külm.
-
Vali kiudaineterikas: kiudaineterikas toit tekitab kauemaks ajaks täiskõhutunde.
-
Pea magusaga piiri: Magus maitse stimuleerib isu ning võib viia ülesöömiseni.
Allikas: lantmannen.se