Kui sööksid õhtul saia asemel keedetud teravilja, mahuks järgmisel päeval lõunat süües kõhtu palju vähem toitu. Rootsis Lundi ülikoolis läbi viidud uuringu tulemused näitavad ilmekalt erinevusi süsivesikute vahel.
See, et teatud toitained tekitavad täiskõhutunde väga pikaks ajaks ning mõjutavad seega tulevast energiatarbimist, on üsna uus avastus.
Uuringu käigus anti katseisikutele ühel õhtul süüa keedetud viljateri ning teisel saia. Täiskõhutunne viljaterade tarbimise järgselt kestis kuni 16 tundi, sest viljateras peitub täiskõhutunnet tekitav hormoon GLP-1. Selle hormooniga sarnanevaid substantse kasutatakse meditsiinis 2. tüübi diabeedi ravimiseks.
Lisaks sisaldavad viljaterad sobivas tasakaalus prebiootilisi süsivesikuid, mida keha ei suuda ära seedida, andes selle asemel energiat kasulikele jämesoolebakteritele, mille aktiivsus pärast viljaterade tarbimist suurenes.
Oluline on, et teravilja tera oleks terve, mitte jahvatatud, sest siis kaob suur osa täiskõhutunnet tekitavast efektist.
Test-söögikorrad teraviljaseemnete ja valge leivaga viidi üheksateistkümne katsealuse seas läbi hilja õhtul. Seejärel tulid testi sooritajad järgmisel hommikul tühja kõhuga katseruumi, kus neile pakuti mõlemal korral hommikusööki saiaga. Seejärel pakuti neile lõunasööki ning märgiti ära tarbitud energia hulk. Kogu katsepäeva jooksul võeti analüüsimiseks erinevaid proove.
Teadlaste soov on testida tervislikke toitainekoostisi, et vaadata, kas nendega on võimalik saada sarnast tulemust. Uuringu eesmärgiks on tervislikumate toiduainete välja töötamine, mis diabeedi riski vähendaksid.
Allikas: http://DN.se