Kapsaitsiinil on palju positiivseid omadusi, näiteks kiirendab see keha ainevahetust ning kalorite põletamist. Tšilli sisaldab ka paljusid vitamiine nagu näiteks A- ja C-vitamiin, mis mõlemad on tähtsad antioksüdandid ning antioksüdante ja flavonoide, mis tugevdavad immuunsussüsteemi ning kaitsevad vähi eest. Tšillipipart kasutatakse ka isutuse, ninaverejooksu, peavalu, hambavalu ning veel paljude teiste terviseprobleemide korral.
Uuringud on näidanud, et tšilliga maitsestatud toit langetab insuliini taset kehas, muudab veresuhkru taseme stabiilseks ning vähendab ülekaalulisuse ja diabeedi riski. Uuringu käigus tarbisid katsealused 30 grammi tšillit iga päev, kuid positiivset efekti on märgatud ka neil, kes söövad tšillit kaks-kolm korda nädalas.
Tšilli kangust on lihtne määrata kauna paksuse järgi. Mida peenem ja teravam on tšillikaun, seda kangem see tavaliselt on. Mida ümaram ja suurem, seda mahedam, erandiks on tšillisort Habaneron.
Värske tšilliga toitu valmistades tasub järgida järgmisi nõuandeid:
Kui soovid oma toidule tugevat maitset ning hoolid oma tervisest, kasuta toitudes tšillit. Tšillil endal maitset ei ole, kuid ta on ideaalne erinevate komponentide maitse esile tooja ning tugevdab kogu maitseelamust. Kui toit sai liiga kange, neutraliseeri seda piima, jogurtit või alkoholi kõrvale juues.