Suur kogus kaneeli langetab veresuhkru taset 09 Sep

Varasemad uuringud on näidanud, et kõrge veresuhkru tase viib veresoonte lupjumiseni, mis omakorda põhjustab südame-veresoonkonna haigusi. Tavaline kaneel aga alandab veresuhkru taset, on näidanud uurimused. Kas see võiks olla lahendus?

Läänemaailmas on 2. Tüübi diabeet, ülekaal ning südame-veresoonkonna haigused üha kasvav probleem. Need ebatervislikest eluviisidest põhjustatud haigused on väga kalliks maksma läinud nii ühiskonnale kui ka üksikisikule. Lihtne toidutöötlemine, mis vähendaks veresuhkru taset, aitaks vähendada nende heaoluhaiguste hulka. Varasemad uurimused on näidanud, et kaneelis leiduvad antioksüdandid suurendavad insuliinitundlikkust. 2. Tüübi diabeedi põhjuseks on aga just langenud insuliinitundlikus.

Veres leiduvat suhkrut on vaja lihaste, maksa ning rasvkoe tööks. Et see suhkur jõuaks rakkudesse on vaja insuliini. Langenud insuliinitundlikuse mõjul jäävar suhkrumolekulid vereringesse. See omakorda põhjustab nende molekulide reageerimise vererasvaga, mis kinnitub soole seintele, põhjustades veresoonte lupjumist.

Kui kaneel tõesti tõstab insuliinitundlikkust, võimaldab see vähendada veresoonte lupjumist. Lundi Ülikoolis Rootsis läbi viidud varasemad uurimused on näidanud, et 6-grammine kogus kaneeli langetab märkimisväärselt veresuhkrutaset võrreldes platseeboga.

Kuus grammi kaneeli on aga suur kogus. Kui üks inimene tarbib sellise koguse iga päev, jätkuks tavalisest kaneelipurgist vaid nädalaks. Väiksem kui 6-grammine kogus kaneeli päevas ei oma aga veresuhkrule märkimisväärset mõju.

Kaneel on nii kasulik kui ka maitsev, seepärast raputa seda hakkliharoogadesse, lihapadadesse ning kastmetesse. Ka kohvis maitseb kaneel hästi. Kui mitte midagi muud, siis vähemalt muutub toidu maitse meeldivaks.

Allikas: diabetesportalen.se

loe ja kommenteeri