Magus ja rasvane toit suurendavad soolevähi riski 08 Aug

Hiljuti Inglismaal tehtud uurimus näitas, et soolevähi tekkimise riski suurendavad magusa, kookide ning saiakeste söömine ja karastusjookide ning mahlade joomine.

Uuringu käigus võrreldi 2000 soolevähiga patsiendi toitumist 3000 hea tervise juures olnud isiku omaga. Igaüks pani ankeeti kirja 170 toiduainet, mida nad peamiselt tarbisid. Teadlased leidsid tugeva seose soolevähi tekkimise riski ning snäkkide, saiakeste, maiustuste, karastusjookide ning mahla tarbimise vahel. Varem on märgatud seost peekoni ja vorsti tarbimise ning soolevähi tekke vahel.

Tulemus näitas, et neil, kes tarbisid kõrge energiasisaldusega toitu, kus on palju rasva ja suhkrut nagu magustoidud, küpsised, koogid ja kartulikrõpsud, oli 18 protsenti suurem tõenäosus haigestuda soolevähki. Need, kes jõid palju magustatud jooke, oli vähki haigestumise risk 12 protsenti kõrgem. Uuring arvestas ka kehakaalu ning liikumisharjumustega, mis on varasemalt tuntud kui soolevähki soodustavad tegurid.

Samal ajal kohvi tundus pakkuvat just kaitset. Suurtel kohvijoojatel oli 8 protsenti väiksem tõenäosus soolevähi tekkeks. Neli tassi kohvi päevas võib vähendada riski neljandiku võrra.

Soolevähi riski vähendamiseks:

  • Tarbi vähem alkoholi
  • Liigu
  • Hoia tervislikku kehakaalu
  • Vähenda magusate jookide joomist ning kõrge energiasisaldusega toitude söömist
  • Söö köögivilju

Allikas: http://www.sund.nu

loe ja kommenteeri