RETSEPT: Salat võib olla nii maitsev, värviline kui ka eksootiline rännak uude maailma. Kuid kindlasti on salatieine tervislik ja mõnus vaheldus. Ja seda mitte vaid suvel, sest mõnda neist järgnevatest võib valmistada talvelgi.
CAPRI STIILIS TOMATI-MOZZARELLASALAT ehk CAPRESE SALAT
Poolita kirsstomatid ja lao need ahjuplaadile ning kuivata 90-kraadises kuumuses (pöörleva õhuga ahjus või ahju-uks pisut avatud) kokku neli tundi, kuni tomatid on parjalt kuivanud. Rösti ka seemned, praepannil. Näpi salat ja ürdid sõrmedega sobivateks tükkideks ja lõika ploomitomatid sektoriteks. Rebi ka mozzarella parajateks ribadeks, aseta kõik kenasti vaagnale. Raputa seemned ja kuivatatud tomatid kõige peal. Maitsesta oliivõli, sool ja pipraga.
KRÕMPSUV SELLERISALAT KAHELE
Pese ja puhasta selleri varred, lõike viiludeks. Kirbe maitsega lehed tõsta kõrvale. Lõika pestud apelsin pooleks - pressi ühest poolikust mahl välja, teine koori ära nii, et viljalihale ei jää üldse (ka) valget koort. Lõika apelsin sektoriteks. Sega omavahel piprajuuresegu ja kohupiim, lisa apelsini mahl ja sektorid. Rösti seemned, maitsesta samal ajal kogu kupatus soola ja pipraga. Nüüd jaga kõik koostisained kahele taldrikule: kõig alle seller, seejärel piprajuure-apelsini-kohupiima mass. Kaunista seemnetega, soovi korral ka selleri lehtedega-
SUVINE SALAT kahele
Lõigu kaunad, puhasta suhkruherned, koori spargel ja lõigu umbes 2 sõrme jämedusteks tükkideks. Keeda spargleid pool minutit soolaga maitsestatud vees, lisa korraks hulka ka kõik herned. PEA MEELES - keeda vaid 30. sekundit. Seejärel vala poti sisu sõelale, nõruta ja uhu kohe külma veega üle. Nüüd valmista marinaad: sega veiniäädikas, purustatud münt ja õli. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga. Seag salat kokku ja naudi!
MAASIKA-VESIKRESSISALAT kahele
Loputa marjad, eemalda leheosa, viiluta. Tõsta koos idandite ja puhastatud-pestud-peenestatud vesikressiga koos kaussi. Kastme tarvis sega veiniäädikas, suhkur, sool ja pipar. Lõpuks lisa hulka ka õli ja nüüd sega eriti tugevasti. Vala kaste salatile ja lase jahedas (võimalusel toidukile all) veerand tundi maitsestuda.
MAGUS KAPSASALAT neljale
KASTE:
Riivi ja sega kokku. Valmista kaste ja serveeri.
ÜRDINE KARTULISALAT neljale
KASTE:
Sega ained kokku, lisa salatile kast, sega uuesti. Anna jahedas nö tõmmata vähemalt tunnike ja serveeri siis.
VÄRSKE KANASALAT neljale
KASTE:
Tee esmalt valmis kaste ja lase maitsestuda. Tõsta salatilehetedest osa taldrikule, seejärel lisa apelsin ja kana, kata kõik ülejäänud salatilehtedega. Kõige lõpuks vala kaste salatile ja serveerigi kohe.
PORGANDISALAT GUJERADI KOMBEL ehk INDIAPÄRANE AMPS neljale
Rösti seemneid kuumal pannil minuti jagu, kuni need plõksudes paisuvad. Seejärel vala need kohe pannilt taldrikule või kaussi. Sega riivitud porganditega, sega soola ja sidrunimahlaga läbi ja serveeri. Sobib sellisena söömiseks või siis mis tahes hea toidu seltsi võtmiseks.