Väike toidueelarve ei ole põhjuseks, miks peaksid ebatervislikult toituma. Selle asemel valmista puhastest toorainetest ise suur kogus tervislikku toitu, mida saad regulaarselt süüa. Inimene on harjumuste ori, mistõttu sööme sageli sama toitu ning ka meie ostukorv jääb ühekülgseks. Ehk oleks aeg oma toitumisharjumused kriitilise pilguga üle vaadata ning tuletada endale poolfabrikaatide söömise asemel meelde, kuidas valmistada korralikku ja tervislikku toitu lihtsatest toiduainetest.
Ka säästlikult tarbides on võimalik tervislikult süüa. Esmalt mõned peamised nõuanded tervislikuks toitumiseks:
-
Piira rämpstoidu ja alkoholi tarbimist
-
Joo piisavalt vett, st vähemalt 8 klaasi päevas
-
Piira soola ja suhkru tarbimist
-
Väldi „transrasvu“ sisaldavate toitude tarbimist
-
Söö mitmekülgselt
Järgnevalt koosta endale nädala menüü ning selle alusel tee igaks poeskäiguks nimekiri. Heaks soovituseks koduste söögikordade planeerimisel on kasutada erinevaid internetis leiduvaid toitumislehekülgi. Varusta kapp toorainetega, mida on lihte valmistada, mis on odavad, tervislikud ning täidavad korralikult kõhtu:
-
Oad ja läätsed – purgis või kuivainena. Tervislikud toitained, millest on lihtne valmistada maitsvaid suppe ja pajaroogasid, lisades sekka vaid köögivilju.
-
Pruun riis – on küll harilikust riisist pisut kallim, kuid kordades tervislikum.
-
Täisterapasta – lihtne valmistada salateid, süüa liha kõrvale koos aedviljade või seentega.
-
Värsked aedviljad – on seda tervislikumad, mida maalähedasemad nad on, st kasvata neid võimaluse korral ise aias või osta kohalikult talumehelt. Ka korteris elades on võimalik panna pottidesse maitsetaimi nagu till, seller, sibul, murulauk jne. Head on ka külmutatud aedviljad, mida sooduspakkumiste ajal võiksid sügavkülma rohkem varuda. Piisab neile vaid kana või hakkliha lisamisest ning maitsev ja tervislik roog ongi valmis.
-
Puuviljad ja marjad – tarbi neid toorelt või valmista neist mahlu, smuutisid ja teisi hõrgutisi. Soovituslik on kolm peotäit päevas.
-
Liha ja kala – osta odavamaid lihatükke ning valmista neist suures koguses toitu. Kui naabrimehest kalamees puudub, kes vahel head kohalikku kala püüaks, siis odav ning tervislik variant on kohalik räim.
Mõned nipid odavamaks toiduvalmistamiseks:
-
Valmistades suures koguses toitu, aseta ülejäägid sügavkülmikusse. Neid saad hiljem võtta ja serveerida lõunasöögiks või kiireks vahepalaks. Tee topelt koguses toitu ning pane enamik sügavkülma.
-
Kasvata ise aedvilju - nii ei säästa sa mitte ainult raha, vaid see garanteerib kõige värskema ja tervislikuma tooraine. Aedviljadest on hea keeta puljongit, mida saab kasutada kastmetes, pajaroogades ja suppides.
-
Osta odavamat liha, mida saad kasutada pajaroogades. Keeda seda aeglaselt, lisa aedvilju ning ube, nii saad lihtsalt maitsva ja odava roa.
-
Harju tegema toite, mis mahuvad ühele kööginõule. Säästad sellega aega ja raha.
-
Poes vaata sõna otseses mõttes nii üles kui alla. Sageli pannakse odavamad tooted mitte silmade kõrgusele, vaid ülemistele või alumistele riiulitele. Sama toode, kuid odavam kaubamärk.
Odavamalt ja tervislikumalt söömises ei ole midagi keerulist. Vaja on vaid veidi planeerimist, loomingulisust ja tööd. Kui mõtled järele, siis on kokkuhoitud raha ja parem tervis seda väärt. On loomulik, et vahel tuleb isu ebatervisliku kiirtoidu järele. Kui võtad toiduvalmistamist kui uut põnevat hobi, siis avastad varsti ka ise, kui osavaks sa oled selles vallas muutunud, suutes valmistada maitsvaid, tervislikke ja odavaid toite oma perele ja sõpradele.
Allikas: http://sparkpeople.com