Jõulusöömaajad on möödas, ees on ootamas aastavahetuse söögikorrad - suures koguses taimset rasva ning valget suhkrut. Miks mitte valida selle asemel aga Vahemere maade toite, mis on värvilised, maitsvad ja tervislikud.
Prantslased ja itaallased, kes on südame-veresoonkonna haiguste poolest ühed tervemad, ei ole kindlasti kadedad, kui eelistame sel korral nende traditsioonilisi retsepte.
Vahemere pühadelaud:
Ära unusta lisaks toitudele ka ürte, sest basiilikul, tüümianil, oregaanol, salveil ja rosmariinil on oma võlu. Norra teadlane Rune Blomhoff Oslo ülikoolist avastas loomade peal tehtud katsete põhjal, et rosmariin on väga tugev antioksüdant, mis suudab aeglustada vähirakkude arengut.
Rosmariin, mis juba vanade roomlaste köögis kindla koha leidis, stimuleerib vereringet ning salvei suudab baktereid tappa. Seepärast lisa pühadelauale julgelt värskeid ürte.
Lisaks tomatid, mis kõikides vormides - kas ahjus küpsetatult, praetult või salatina - on kasulikumad, kui seni arvatud. Tomatis leiduv lükopeen vabaneb nii keetes kui ahjus küpsetades ning see omakorda kaitseb südame-veresoonkonna haiguste ning vähi eest.
Mida värvilisem on looduslike ja puhaste toorainete osas pühadelaud, seda tervislikum. Mida tugevam on puuvilja-köögivilja värv, seda rohkem kaitsvaid antioksüdante see sisaldab. Seepärast too oma lauale punaseid tomateid, oranže apelsine, rohelist brokolit, oranže porgandeid, kollast paprikat, rohelist spinatit, lillasid ploome jne.
Söögitraditsioone tuleb hinnata, kuid keegi ei keela meie värvitut pühadelauda maitsvate Vahemere toitudega värvilisemaks ja tervislikumaks muuta.
Allikas: http://www.matnyttig.se