Liigud ja toitud tervislikult, kuid kõht muudkui paisub? Ehk on punnkõhu põhjus hoopis puuviljades?
Gaasiline ning punnis kõht on sage probleem, mille põhjuseks on tavaliselt stress, toitumine või nende kombinatsioon. Üheks sagedaseks põhjuseks on piimasuhkur laktoos, mille elimineerimine menüüst toob sageli tagasi ka tervise.
Sama probleemi võivad põhjustada ka teised suhkrud: fruktoosi talumatus (suhkur, mida leidub puuviljades) on tavalisem kui varem arvati.
Liiga palju puuviljasuhkrut ehk fruktoosi võib põhjustada gaase ning kõhulahtisust. Põhjuseks on peensoole suutmatus puuviljasuhkrut omastada ning kõik liigub edasi jämesoolde, kus see muutub toiduks soolebakteritele. Mõned uuringud on näidanud, et 1/3 inimestest on raskusi suure koguses puuviljasuhkru omastamisega.
Kui keha ei talu fruktoosi, reageerib kõht esmalt mahlade, õunte, pirnide ning mee peale. Probleemi kutsutakse fruktoos malabsorbtsiooniks ning see ei ole ohtlik.
Kui kannatad fruktoos malabsorbtsiooni all, eemalda oma toidust need tooted, mille peale keha ebameeldivalt reageerib. Mõtle ka sellele, et fruktoosi lisatakse näiteks küpsistesse, kommidesse, müslibatoonidesse, šokolaadi, moosidesse ning karastusjookidesse. Enamik selle probleemi all kannatajatest saavad siiski marju süüa.
Allikas: http://mabra.com