KALJARETSEPTID: Suise suurima püha eel ja ajal on kaljased road õigustatud küll. Toidublogija Kätrin Maidla aitab neil, kes niisama kalja juua enam ei jaksa, nüüd hoopis suppi valmistada või grilli tarbeks marinaadi või idamaisema kastme kokku keeta.
Okroška - külm supp kuumaks suvepäevaks
See külm supp valmib kiirelt, on mõnusalt toitev ent siiski värskendav kõhutäide, mis kuuma suvepäeva ideaalselt passib. Supile võib lisada erinevaid värskeid hooajalisi köögivilju - näiteks herneid. Kes toekamat kõhutäidet soovib, võib lisaks meelepärast suitsusinki hakkida. Siin on ära toodud okroška põhiretsept. Jagub neljale.
Haki kartul ja porgand kuubikuteks. Eemalda kurgilt keskmine vesine seemneosa ning lõika kurk kuubikuteks. Redised lõika sektoriteks. Haki muna peeneks ning sega kokku teelusikatäie sinepiga. Haki ürdid peeneks.
Lao kaussi kihiti kartul, porgand, kurk ja redised. Maitsesta soola-pipraga. Keskele tõsta sinepine munamass, puista peale ürdid. Vala peale külmkapi külm kali, et köögiviljad oleksid kaetud. Serveeri kohe.
Kaljamarinaad lihale
See ääretult lihtne marinaad on suvel väga tänuväärne - valib superkiiresti ning piisab vaid 2-3 tunnist marinaadis, et grillil valmiks pehme, magus-mõrkja järelmekiga maitsev liha. Sobib suurepäraselt nii sealiha kui ka kanaliha marineerimiseks.
Riivi küüslauk ja ingver peenikese riiviga. Lisa sojakaste ja sidrunimahl, vala peale kali. Tõsta meelepärased lihatükid marinaadi, lase 2-3 tundi, kuni üleöö tõmmata, grilli kuumal sütel.
Kanasüdamed kaljamarinaadis
Julgemad marineerivad lisaks lihale kaljatõmmises ka kanasüdameid. Eriti mõnus saab roog siis, kui marinaadi natuke tšillit lisaks hakkida. Alguses tiba võõristust tekitavad kanasüdamed on kiiresti ja ilma suurema tööta valmiv grillpeo hittroog, mis ühtviisi maitse järgi nii suurematele kui ka väiksematele julgetele. Lüki paar tundi marinaadis tõmmanud kanasüdamed bambustiku otsa ning grilli kuuma süte kohal valmis (võtab 6-8min). Serveeri kuumalt. Nii lihtne see ongi.
Eesti oma teriyaki-kaste
Jaapani köögi magus-soolane ja väga universaalne teriyaki kaste, mis siinmailgi populaarseks saanud on meie oma köögis uskumatult lihtsalt ja kodumaiselt teisaldatav. Teriyakilikult magusa nüansiga, lisaks meile nii sobiva kerge leivamekiga kaljasiirup sobib ideaalselt nii juurviljade kui ka liha pintseldamiseks grillimise ajal. Lisab imekauni sügava tooni ja mõnusat mahlast maitset. Tarvis on 1,5 liitrit A Le Coqi naturaalselt kääritatud tumedat kalja Keeda kalja keskmisel kuumusel 2 tundi, kuni 1,5 liitrist joogist on alles klaasi jagu kanget, mustjaspruunilt sillerdavat siirupit. Villi puhtasse õhukindlalt sulguvaase topsi ning kasuta suve jooksul erinevate grill-lihade ja köögiviljade maitsestamisel. Proovi näiteks lõhe, shampinjonide ja suvikõrvitsa viilakatega.
Retseptide autori blogi loe lähemalt siin