Edetabel: 10 parimat valguallikat 20 Veeb

Valk on kehale ja tema funktsioonidele hädavajalik. Ka kaalu langetamiseks vajab keha valku. Siit nimekiri valguallikatest, mis sisaldavad 100 grammi kohta kõige rohkem valku. Söö neid mitmekesiselt:

Kala, liha muna

100 grammi kohta

·                Tuunikala: 27 g

·                Kana: 26 g

·                Sardiinid: 25 g

·                Krevetid: 24 g

·                Kalkun: 22 g

·                Rostbiif: 22 g

·                Lõhe: 21 g

·                Hiidlest: 21 g

·                Muna: 13 g

 

Oad ja läätsed

100 grammi kohta

·                Sojaoad: 36 g

·                Punased läätsed: 27 g

·                Pruunid läätsed: 25 g

·                Mungoad: 24 g

·                Valged oad: 21 g

·                Kikerherned: 20 g

·                Pruun uba: 19 g

·                Tofu: 8 g

·                Oavõrsed: 3 g

·                Rohelised oad: 2 g

 

Näksid

100 grammi kohta

·                Linaseemned: 25 g

·                Maapähklid: 25 g

·                Maapähklivõi: 23 g

·                Pistaatsiapähklid: 21 g

·                Mandlid: 21 g

·                Kashupähklid: 17 g

·                Pekaanipähklid: 10 g

·                Rosinad: 4 g

·                Kuivatatud viigimarjad: 4 g

·                Kuivatatud aprikoosid: 3 g

Köögiviljad

100 grammi kohta

·                Brokoli: 5 g

·                Punane kapsas: 5 g

·                Roheline kapsas: 5 g

·                Maisitõlvik: 4 g

·                Artišokid: 4 g

·                Lillkapsas: 3 g

·                Šampinjonid: 3 g

·                Spinat: 3 g

·                Spargel: 2 g

·                Suvikõrvits: 2 g

Piimatooted

100 grammi kohta

·                Riivitud parmesan: 39 g

·                Kõva juust, 20+: 30 g

·                Mozarella 30+: 29 g

·                Kõva juust, 30+: 29 g

·                Emmental 45+: 28 g

·                Camembert 30+: 25 g

·                Kõva juust 45+: 25 g

 

Valgud on eluliselt olulised ja aitavad keha üles ehitada. Nad koosnevad aminohapetest. Keha on suuteline ka ise osa aminohapet tootma, kuid teist osa peame tarbima liha süües. Viimaseid kutsutakse hädavajalikeks aminohapeteks.

Loomsed valgud sisaldavad hädavajalikke aminohappeid, mida keha vajab. Nendeks on fenüülalaniin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan ja valiin.

Taimsed valgud sisaldavad ka kõiki vajalikke aminohapped. Süües mitmekesist taimset toitu saavad erinevad aminohapped täiendada üksteist ning anda nii kehale vajalikke toitaineid.

 

Allikas: iform.se

loe ja kommenteeri