Apelsinidega tai kalasupp (1) 06 Jaan

geng som plaKui hang akna taga tahab päikesevalguse täiesti ära varjata, siis tee koduköögis mõnusat tai suppi ja meenuta elamusterohket reisi. Tais on selle supi nimi Geng Som Pla.

* 6 kl  kanapuljongit
* 2-3 väikest kuni  keskmist kalafileed ampsusuuruste tükkidena

* 8-10 keskmist krevetti või muud kooriklooma oma valikul
*  2 apelsini mahl ehk ligikaudu 1 kl apelsinimahla
* 2 tl  tamarindi pastat (võib ka ära jätta)
* 1 spl  pruuni suhkrut
* 4 spl  Kalakastet (Fish sauce)
* hiina kapsas , hakitud
* peotäis kirsstomateid
* peotäis rohelisi  ube, tükeldatud  (võib sügavkülmutatud)
* 1 väike tsukiini lõigatud piklikeks tikkudeks
* 3-4 värsket apelsiniviilu poolitatuna
* helde peotäis värsket koriandrit

Pasta: (köögikombainiga või käsitsi hakitud)
* 1 šalottsibul
* 1-2 värsket punast tšillipipart
* 1 pöidlasuurune tükk galangalit  või  ingverit
* 3 küünt küüslauku
* 3 kaffir laimi lehte (võib ära jätta)
* 1 / 2 tl  krevetipastat
* 1 spl kalakastet

100g = 28 kcal

1. Kõigepealt tee valmis  pasta – kas hakkides ja segades kõik pasta koostisained kokku käsitsi või köögikombainis. Pane kõrvale.
2.Vala potti puljong, lisa apelsinimahl, tamarindi pasta, suhkur, kalakaste (4 spl ) ja  pasta, mille just valmis said.  Sega hästi. Kui supp on keema hakanud, alanda kuumust keskmise peale.
3. Lisa  kauem keetmist vajavad köögiviljad esimesena:  oad ja “valgem” osa  hiina kapsast. Lase keeda 3 minutit või kuni oad on pehmenenud.
4. Lisa kõik ülejäänud köögiviljad, pluss kala ja krevetid. Keeda 2-3 minutit või kuni krevetid on roosad  ja kala on muutunud läbipaistmatuks-valgeks. Vihje: Ära üle sega,sest kala läheb muidu katki.

5. Eemalda supp tulelt ja tee maitse-test. See supp peab olema ühteaegu  vürtsikas, soolane  ja hapu, kuid järelmaitses magus. Timmi maitset, lisades sellele kõigepealt soolasuse suurendamiseks kalakastet,  alles seejärel kohenda hapu-magusa  tasakaalu. Täpselt  kui hapu või magus  supp maitseb,  sõltub apelsinide /apelsinimahla magususest   ja  tamarindi pasta tugevusest (mis on väga hapu). Lisa 2-3 tl rohkem pruuni suhkrut, kui vaja, või kuni 1 / 2 kl  enam apelsinimahla (kui mahl on magus). Kui supp on liiga vürtsikas, lisa kuni 1 / 2 kl  kookospiima (või 1 / 2 kl puljongit). Kui soovid rohkem vürtsi ja maitset, lisa tilk või kaks tai tšillikastet.
6. Serveerimisel lisa  mitu pool-viilu apelsini igasse kaussi, siis puista üle värske koriandriga. Keedetud nuudlid või riisi saab lisada ka siis, kui soovid suppi serveerida toitva pearoana.

loe ja kommenteeri